tel_icon

073-55 14 015

mail_icon

info@dierenartsgestel.nl

Maandag t/m vrijdag:
8.30 – 18.00 uur (pauze: 12.30 – 13.30 uur)
Zaterdag & Zondag gesloten
Home E Behandelingen

Behandelingen

Spreekuur

behandelingen_01

Heeft uw dier een probleem, maakt u zich zorgen of wilt u voor een algehele gezondheidscontrole langskomen, dan kunt u bij ons een afspraak maken voor het spreekuur. U kunt ons vertellen wat u opgemerkt heeft bij uw dier en wij stellen u bijkomende vragen. Uw dier wordt nagekeken en het probleem wordt onderzocht. De dierenarts kan eventuele aanvullende onderzoeken en/of behandelingen voorstellen. Soms kan dit direct gedurende het spreekuur consult, soms kan het nodig zijn dat er een aanvullende afspraak wordt gemaakt en in enkele gevallen kunnen we het dier tijdelijk opnemen om het onderzoek of de behandeling in de loop van de dag in te plannen.
Ook voor het knippen van nagels, verwijderen van teken, legen van anaalklieren, etc kunt u tijdens het spreekuur terecht, ofwel bij de dierenarts, ofwel bij de assistente.
Geeft u bij het maken van de afspraak zo goed mogelijk aan waarvoor u met uw dier wilt komen. We kunnen dan een inschatting maken van de tijd die nodig is voor de afspraak en u vragen om bijvoorbeeld het dier voor de zekerheid nuchter te houden of wat ontlasting mee te nemen.

Vaccinatie en titerbepalingen

behandelingen_02

Als onderdeel van de preventieve zorg bieden wij vaccinaties en titerbepalingen aan voor honden, katten, konijnen en fretten. We houden voor de vaccinaties de meest recente vaccinatieschema’s en adviezen aan, maar houden ook rekening met de individuele situatie van u en uw dier(en).
Voor de hond kunnen we vaccineren we tegen Parvo (CPV), hondenziekte (distemper), leverziekte (hepatitis of adenovirose), de ziekte van Weil (Leptospirose) en kennelhoest/besmettelijke hondenhoest (Bordetella en Parainfluenza). Voor de kat vaccineren we tegen kattenziekte (Panleukemie virus) en de 2 niesziekte kiemen (Rhinotracheïtis en Calicivirose). De kat kan aanvullend ook tegen Bordetella (Bb) gevaccineerd worden, indien het pension dit vereist of er een verhoogd risico op overdracht bestaat. Indien u met uw hond, kat of fret naar het buitenland wenst te gaan, is het verplicht tenminste 21 dagen voor vertrek aanvullend tegen hondsdolheid (Rabiës) te vaccineren. Voor het konijn hebben we de nieuwe enting die zowel tegen myxomatose als tegen de beide RHD stammen werkzaam is. Fretten kunnen gevaccineerd worden tegen Parvo en hondeziekte.
Voor het vaccineren op maat is er ook de mogelijkheid titerbepalingen (met de VacciCheck) uit te voeren. Hiermee kan gecontroleerd worden of er nog voldoende antistoffen tegen parvo, hondenziekte en leverziekte aanwezig zijn bij de hond. Houdt u er rekening mee dat dus enkel de DHP getiterd kan worden. De entingen tegen ziekte van Weil en een eventuele Kennelhoest dienen wel jaarlijks herhaald te blijven worden, ongeacht de titerstatus. Ook raden we aan volgens het basisvaccinatieschema te vaccineren (de 3 puppyvaccinaties en de enting rond 1 jaar leeftijd) alvorens de titerbepaling te gebruiken als reden om niet te vaccineren. Eerder kan de titerbepaling wel gebruikt worden ter controle of de vaccinatie aangeslagen heeft.
Hondsdolheid (Rabiës) kan getiterd worden (dit is bij reizen naar of vanuit bepaalde landen zelfs verplicht), maar dit kan enkel als de vaccinatie daadwerkelijk ook toegediend is. Een titerbepaling alleen is dus niet voldoende om mee te reizen.
Voor meer vragen over de vaccinaties en de titerbepalingen, neemt u gerust contact met ons op, dan helpen we u graag verder.

Operaties

behandelingen_03

Soms kan het nodig zijn om voor de behandeling van uw dier over te gaan tot operatie. Dit kunnen simpelere tot meer uitgebreide chirurgische ingrepen bedragen. Bij ons op de praktijk zijn verschillende operaties mogelijk, onder andere:
• Sterilisatie en castratie van honden, katten, konijnen, knaagdieren (mannelijk) en fretten
• Laparoscopische sterilisatie van de teef (zie hieronder)
• Baarmoederontsteking (pyometra) van teef of poes
• Cryptorche castraties (testikel niet ingedaald)
• Het verwijderen of bioptname van bulten en gezwellen
• Blaasoperaties
• Maag- of darmoperaties
• Miltoperaties
• Oogoperaties (extirpatie, Cherry eye, entropion, ectopion)
• Anaalklieroperaties en perineale hernia
• Amputatie tenen, poot of staart (met medische indicatie!)
• Wondoperaties (na trauma)
• Voor overige operaties neemt u contact op over de mogelijkheden
Het dier kan doormiddel van aangepaste anaesthesieprotocollen onder narcose gebracht worden, waarbij er gebruik gemaakt kan worden van injectie- en inhalatie-anaesthesie. Daarnaast worden de vitale functies (hartslag, ademhaling, zuurstof, CO2) van uw dier nauwkeurig gemonitord en kan de narcose hierop bijgesteld worden.
We zullen met u de voor- en nadelen van de operatie bespreken en overwegen wat in de situatie voor u en uw dier de beste oplossing zal zijn. Mocht het een ingreep betreffen waarbij behandeling door een specialist nodig zal zijn, dan kunnen we u helpen met de doorverwijzing.

Laparoscopische sterilisatie

behandelingen_01

Wij bieden als één van de weinige praktijken uit de omgeving de mogelijkheid om uw teef laparoscopisch te steriliseren met ruime ervaring vanaf 2016. De laparoscopische sterilisatie biedt in vele gevallen een gunstiger herstel voor uw hond ten opzichte van de gewone sterilisatie. Met name bij honden zwaarder dan 7 kilo is de laparoscopische sterilisatie minder invasief dan de “gewone” methode. Heeft u een hondje lichter dan 7 kilo, dan kunt u altijd contact met ons opnemen over de beste methode. Bij een gewone sterilisatie wordt een snede gemaakt, waardoorheen de operatie uitgevoerd wordt. Bij een laparoscopische ingreep wordt de sterilisatie door middel van een kijkoperatie uitgevoerd. Er worden hierbij 2 kleine sneetjes van 1-1,5cm gemaakt waardoor de operatie uitgevoerd wordt en de eierstokjes verwijderd worden. We hoeven hierbij dus geen grote incisie te maken, de buikholte blijft grotendeels afgesloten van de buitenwereld. We hoeven niet aan de ophangbanden van de eierstokken te trekken en we hebben goed zicht op de structuren en eventuele bloedinkjes. Dit zorgt ervoor dat de kans op bloedingen kleiner is, er is minder infectiegevaar, de teef heeft minder pijn en de kleine wondjes zullen makkelijker herstellen.
Wanneer kunnen we geen laparoscopische sterilisatie uitvoeren:
• Als de baarmoeder van de hond ook verwijderd moet worden, bijvoorbeeld bij een baarmoederontsteking of afwijkingen aan de baarmoeder.
• Als de hond in het verleden al een keizersnede heeft gehad.
• Bij hele kleine hondjes. Als de buikholte te klein is om met de camera én de tang in de buik te kunnen werken, dan kan er beter op de normale methode gesteriliseerd worden. Daarnaast kan de snede van een gewone sterilisatie bij een klein hondje vaak veel kleiner blijven (kleiner dan de twee sneetjes van de laparoscopie samen) omdat we de eierstokjes met een haakje buiten het kleine buikje kunnen “hengelen”. De voordelen van de laparoscopische sterilisatie vallen dan ook grotendeels weg bij kleine hondjes. Dit zelfde geldt voor katten.
Voor meer informatie over de laparoscopie en de mogelijkheden voor uw dier, neemt u gerust contact op.

Gebitsbehandelingen

behandelingen_04

Gebitsproblemen zijn misschien wel een van de meest voorkomende problemen bij onze huisdieren. Of het nu om tandsteen gaat, tandvleesontsteking, een rotte kies of een scheef gebit, uw hond, kat, konijn of knaagdier kan hier behoorlijke last van hebben of krijgen. Gebitscontrole is dan ook een belangrijk element van de jaarlijkse gezondheidscontrole van uw dier. In milde gevallen of bij beginnende problemen, kunnen we u enkele tips geven om verdere problemen te voorkomen. Mocht uw dier last hebben van gevorderde gebitsproblemen, kan een behandeling geadviseerd worden. Afhankelijk van het probleem en de toelating van uw dier, kan een behandeling zonder narcose voorgesteld worden, maar indien het gebit meer aandacht vergt of er zelfs tanden/kiezen getrokken moeten worden, zal een behandeling onder narcose nodig zijn. We zullen altijd met u overleggen welke behandeling het minst invasief en best passend zal zijn voor uw dier.

Röntgendiagnostiek

behandelingen_05

Uw dier is ernstig mank, heeft iets vreemds gegeten, vertoont benauwdheidsklachten, heeft moeite met plassen of is in verwachting van puppy’s/kittens, dan kan er door de dierenarts voorgesteld worden om een röntgenfoto te maken.
Met röntgenfoto’s zijn we in de mogelijkheid om een kijkje in het dier te nemen zonder dat we daarbij het dier hoeven te openen. Zo kunnen we onder andere zien:
• of uw dier een bot gebroken heeft of last van artrose heeft
• of er een speelgoedauto in de darm van uw hond zit of dat misschien de maag wel gekanteld is
• of uw dier een mogelijk long- of hartprobleem heeft, of andere afwijkingen aan de luchtwegen
• of uw dier blaasstenen heeft of andere afwijkingen die de klachten kunnen verklaren
• hoeveel puppy’s/kittens er aanwezig zijn en of deze niet te groot zijn om door het bekken te kunnen passeren
De hoeveelheid röntgenstraling waaraan uw dier tijdens het röntgenonderzoek blootgesteld wordt, is in bijna alle gevallen te verwaarlozen voor uw dier. In het kader van de röntgenwetgeving is het echter voor u als eigenaar niet toegestaan aanwezig te zijn tijdens het maken van de foto’s.

Sinds maart 2021 beschikt de praktijk over een DR-systeem, waarbij de hoogste kwaliteit beelden behaald kan worden (zie zelfs de stekels van de egel op bovenstaande foto), maar desondanks heeft röntgendiagnostiek ook beperkingen.
Zo maken we een 2D foto van een 3D structuur, zijn alleen structuren met een duidelijk contract ten opzichte van de omliggende structuren goed zichtbaar en we zien geen bewegingen op de foto (van bijvoorbeeld het hart of de darmen). Er kan dan gekozen worden voor een ander onderzoek, zoals echografie (link naar echografie hieronder), bloedonderzoek (link naar bloedonderzoek hieronder), of een CT-scan/MRI.

behandelingen_12

Echografie

behandelingen_06

Een echo(sono)grafisch onderzoek is een onderzoek waardoor we met behulp van ultrasone geluidsgolven een beeld kunnen krijgen van structuren binnenin uw huisdier. Met name in de buikholte kan de echo een belangrijk onderdeel zijn voor de diagnose van uw dier. Zo kan gevonden worden of er een baarmoederontsteking aanwezig is, of uw dier blaasstenen of blaasgruis heeft, of dat er een tumor in of rond een van de organen aanwezig is. Daarnaast kan echo ingezet worden om te bepalen of uw dier drachtig is (vanaf dag 25-30, soms al vanaf dag 21 na de dekking) en we kunnen naar andere structuren kijken dan de buikholte, zoals het hart, spieren, de ogen, een bult.
In de meeste gevallen hoeft uw dier hiervoor geen sedatie te krijgen en wordt het goed geaccepteerd. Laat uw dier de echo echt niet toe, dan zal met u besproken worden of sedatie (een roesje) nodig zal zijn, of we toch voor een ander onderzoek besluiten.
Uw dier wordt in de meeste gevallen geschoren op de plek waar de echo plaats gaat vinden, omdat de lucht tussen de vacht het beeld beperkt.
Zoals ieder onderzoek heeft ook echografie zijn beperkingen. Zo kunnen we niet door structuren kijken met gas/lucht of door botten en andere harde structuren en de beeldkwaliteit kan verminderen bij een slechte huid of veel vet. Het beeld dat we van de organen krijgen, zegt vaak niet iets over de functie van dat orgaan. Daarom kan het nodig zijn dat we een ander/aanvullend onderzoek adviseren, zoals een bloedonderzoek (link naar bloedonderzoek hieronder), of röntgenfoto’s (link naar röntgendiagnostiek hierboven). In sommige gevallen kan een doorverwijzing naar een specialist nodig zijn (bijvoorbeeld voor een uitgebreide hartecho of bioptname van een orgaan).

Bloedonderzoek

behandelingen_07

Om bepaalde problemen bij uw huisdier op te sporen of uit te sluiten, kan het nodig zijn dat er een bloedonderzoek plaats vindt. Een bloedonderzoek kan een idee geven over de functie van bepaalde organen, over ontstekingen en bloedarmoede, over de balans van mineralen en bepaalde infecties. Ook kunnen we door middel van een bloedonderzoek voorafgaand aan de narcose afwijkingen opsporen, waarbij we kunnen besluiten beter een aangepaste narcose toe te passen, of de narcose uit te stellen.
Vele onderzoeken kunnen direct bij ons in de praktijk uitgevoerd worden, waarbij we snel een uitslag hebben en hierop door kunnen werken. In sommige gevallen is echter een uitgebreid onderzoek nodig of dienen er specifieke testen uitgevoerd te worden. Wij werken nauw samen met het laboratorium en de koeriersdienst om deze testen uit te laten voeren. Vaak hebben we dan al binnen één tot enkele werkdagen de uitslag binnen.
Een bloedonderzoek kan ons soms tot een definitieve diagnose leiden, maar het kan ook belangrijke andere aandoeningen uitsluiten. Het kan nodig zijn om andere onderzoeken in verband te brengen met het bloedonderzoek om tot een daadwerkelijke diagnose te komen. Zo kan het nodig zijn om bijvoorbeeld een urine- of ontlastingsonderzoek (link naar onderstaande onderzoeken) uit te voeren, biopten te nemen of beeldvorming (o.a. echografie of röntgenfoto’s (link naar bovenstaande onderzoeken)) uit te voeren.
In sommige gevallen kan het nodig zijn dat uw dier een bepaalde periode nuchter is voorafgaand aan het onderzoek of dat het onderzoek op een bepaald tijdstip plaats dient te vinden. We zullen hier bij het maken van de afspraak een toelichting over geven.

Urine onderzoek

behandelingen_08

De urine van uw huisdier kan ons veel vertellen over de gezondheid van uw dier. Zo kan via de urine een blaasontsteking opgespoord worden, kunnen we iets vertellen over de concentratie van de urine en het kan bijdragen in de diagnose van onder andere suikerziekte, nierproblemen en leveraandoeningen. Met name in combinatie met een bloedonderzoek of echografie (link naar bovenstaande onderzoeken) kan een urine onderzoek bijdragen aan een correctie diagnose.
We hebben in de meeste gevallen maar een kleine hoeveelheid urine nodig om het onderzoek uit te voeren. U kunt deze zelf opvangen of overleggen over de opvangmogelijkheden. In sommige gevallen is het noodzakelijk dat de urine steriel verzameld wordt. Wij zullen met u overleggen wat de geschikte methode zal zijn voor uw dier.

Ontlastingsonderzoek

behandelingen_09

In het geval van diarreeklachten, het vermoeden van bepaalde parasieten, maar ook voor het bepalen van enkele functies binnenin het lijf, kunnen we in vele gevallen informatie uit de ontlasting van uw dier halen. De ontlasting kan bekeken worden (geur, kleur, vorm of eventuele bijmengingen), getest worden op parasieten, onder de microscoop bekeken worden of opgestuurd worden naar het laboratorium. Wist u dat de meeste parasieteninfecties niet met het blote oog waar te nemen zijn, maar wel bij een onderzoek naar boven kunnen komen? Tijdens het contact met ons kunnen we u vragen wat ontlasting mee te nemen naar het spreekuur, of deze bij de balie af te geven voor onderzoek. In sommige gevallen kan dit zonder afspraak. De ontlasting mag in een zakje of bakje gebracht worden (liefst dubbel ingepakt), maar beter niet in een tissue of ander papiertje.

Wormen-, vlooien-, teken- en andere parasitaire behandelingen

behandelingen_10

Uw huisdier kan ongewenste gasten bij zich dragen, die niet alleen voor uw dier zelf vervelend of gevaarlijk kunnen zijn, maar ook voor dieren uit de omgeving of voor onszelf. Wist u bijvoorbeeld dat honden en katten ONOPGEMERKT vaak spoelwormen hebben en dit voor mensen en met name kleine kinderen serieuze gezondheidsrisico’s kan veroorzaken? Als we aan parasieten denken, kunnen we aan wormen, vlooien en teken denken die makkelijk zichtbaar zijn, maar er zijn ook parasieten die met het blote ook niet tot nauwelijks waar te nemen zijn, of die zich blijven verstoppen in het lichaam van uw dier, zoals mijten, de Giardia parasiet of de hartworm.
Om te voorkomen dat uw dier, andere dieren of uw familie last ondervinden van parasieten of hier gezondheidsproblemen door oplopen, raden we een adequate behandeling aan, aangepast op de situatie van uw dier en leefomgeving. Samen met u zullen we een passende behandeling voorstellen voor uw dier, waarbij de ene keer een preventieve behandeling zal volstaan en de andere keer een aangepast schema nodig zal zijn om een aangetoonde of vermoedelijke parasiet specifiek aan te pakken.
U kunt in de meeste gevallen voor anti-parasitaire behandelingen een passend advies krijgen bij ons aan de balie, hiervoor hoeft u binnen openingstijden geen afspraak te maken.
Let op: voor het reizen naar sommige landen is het verplicht een specifieke anti-parasitaire behandeling vooraf gehad te hebben (uitsluitend toe te dienen en af te tekenen door de dierenarts). Voor meer informatie hierover en het maken van een afspraak, kunt u contact met ons opnemen en de website www.licg.nl onder het kopje “reizen en vakanties” bezoeken.

Chippen, registreren, paspoorten en gezondheidsverklaringen

behandelingen_11

Chippen, registratie, paspoorten, vaccinatieboekjes en gezondheidsverklaringen. Wat is het en wat is verplicht?
Een chip, of transponder, is een klein buisje zo groot als een rijstkorrel die bij uw dier onderhuids wordt geplaatst, meestal in de regio van de hals/schouderbladen. In de chip zit een miniscule microchip met een koperspoeltje. Als we met een chipreader langs de huid de chip aflezen, geeft deze een 15-cijferig nummer (het unieke registratienummer) weer. De chip zelf bevat geen batterij of andere actieve elementen. Het 15-cijferig nummer wordt na aanbrengen via registratie gekoppeld aan de gegevens van uw dier en u zelf. Zonder registratie kunnen de chipgegevens niet gekoppeld worden aan u of uw dier en is de chip dus in feite waardeloos. De registratiegegevens kunnen achteraf nog aangepast worden bij bijvoorbeeld het veranderen van eigenaar of adres/telefoonnummer. Het is belangrijk deze gegevens altijd up to date te houden.
Daarnaast heeft uw dier een Europees dierenpaspoort of vaccinatieboekje. Hierin worden belangrijke gegevens genoteerd, zoals de gegevens van de fokker, uw gegevens, het signalement van uw dier, de dierenarts die het paspoort verstrekt heeft en de medische gegevens van uw dier, zoals vaccinaties en eventuele operaties, anti-parasitaire behandelingen en gezondheidsverklaringen of opmerkingen. Een Europees dierenpaspoort is een officieel document, het vaccinatieboekje is te gebruiken als het dier niet de grens over gaat, maar wel voor het bijhouden van onder andere de vaccinaties (bijv. voor het dierenpension).
Of uw dier verplicht is gechipt (en geregistreerd) te zijn en een Europees paspoort dient te hebben, hangt af van het volgende:

• Alle honden, katten en fretten die de grens over gaan (maakt niet uit welke grens, Nederland in of uit), dienen een chip, Europees dierenpaspoort en geldige Rabiës vaccinatie te hebben.
• Vanaf 1 november 2021 zijn alle “nieuwe” honden verplicht een Europees paspoort en chip te hebben (waarbij zowel de chip als het paspoort verplicht geregistreerd moeten zijn), dus dit zijn zowel de honden die geboren zijn, als de honden die vanuit het buitenland geïmporteerd zijn. Voor het opmaken van de paspoorten, het chippen, de registratie en/of de importmelding, dient de aanvrager (fokker of importeur) een UBN (uniek bedrijfs nummer) aangevraagd te hebben bij de RVO, zelfs als het maar een éénmalig nestje of importaanvraag is. Ook als uw hond nog geen Europees dierenpaspoort had, dient u een UBN te hebben om deze aan te vragen bij ons. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de website van de NVWA https://www.nvwa.nl/onderwerpen/honden-en-katten/identificatie-en-registratie-honden-en-katten-chippen of het RVO https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/identificatie-en-registratie-dieren/honden/registratieregels-houders-honden# of u neemt contact op met ons.
• Alle honden geboren na 1 april 2013 waren al wel verplicht gechipt en geregistreerd te zijn. Als deze geen grens over gaan, volstaat het als deze dieren een vaccinatieboekje zouden hebben in plaats van een Europees dierenpaspoort.
• Reist u met uw dier naar sommige landen binnen de EU of landen buiten de EU, dan kunnen er aanvullende documenten of behandelingen nodig zijn. Meer informatie vindt u op de website van www.licg.nl onder het kopje “reizen en vakanties”.
• Katten en fretten zijn dus in principe (nog) niet verplicht een chip en Europees dierenpaspoort te hebben, tenzij ze de grens over zouden gaan. Het is daarentegen echter zeker wel een aanrader om deze te laten chippen in het geval uw dier zoek raakt, gewond raakt of gestolen wordt. Als een dier niet gechipt of geregistreerd is, kunnen we namelijk de eigenaar niet contacteren als het dier gevonden wordt!
• Voor konijnen zijn vaccinatieboekjes beschikbaar waarin vaccinaties en gezondheidscontroles bij te houden zijn.

Voedingsadvies

behandelingen_01

Vanaf januari 2020 zijn wij als praktijk achter de voeding van Specific gaan staan. Het belang van goede voeding en de gezondheid van uw dier gaan hand in hand. Specific biedt zowel onderhoudsvoedingen aan voor gezonde honden en katten, als veterinaire dieetvoedingen voor de dieren die extra ondersteuning kunnen gebruiken op vlak van een onderliggende aandoening. In sommige gevallen kan een juiste voeding zelfs dé behandeling zijn voor uw dier, zonder dat er verdere medicatie aan te pas hoeft te komen of kan voeding voorkomen dat het probleem terugkeert of verergert. We geven u graag een passend advies over de optimale voeding voor uw hond of kat, jong of oud, gezond of met wat extra zorgen.
Voor meer informatie over Specific en de redenen dat wij voor Specific hebben gekozen voor onze praktijk, klikt u “hier” doorverwijzing naar nieuws en acties “Waarom Specific?”.

Euthanasie

behandelingen_01

U heeft intens genoten van uw huisdier en uw huisdier van zijn of haar tijd bij u, maar nu is het moment aangebroken dat het leven van uw dier niet meer vol genot is en het afscheid dichtbij is. Wanneer we inzien dat we het leven van uw dier niet meer draaglijk kunnen krijgen, kan er besloten worden om tot euthanasie over te gaan. We kunnen uw dier dan vredig in laten slapen om een lijden te besparen.
Het is misschien wel een van de moeilijkste beslissingen om te maken: Wanneer is het juiste moment om deze beslissing te maken? Zijn we niet te vroeg? Is het niet te laat? Hoeveel lijdt mijn dier nu eigenlijk? Kunnen we niet beter wachten tot hij of zij zelf weg zakt? Dit zijn allemaal moeilijke vragen om te beantwoorden en vaak kan de dierenarts voor u ook niet het exacte moment bepalen. Wel kunnen we u begeleiden doorheen deze vragen. Zo kunt u een zo zuiver en eerlijk mogelijke beslissing nemen, gemaakt vanuit het hart, het verstand ofwel vanuit een combinatie van beide.
Misschien dat we er samen achter komen dat het nog wel gaat, maar mocht de levenskwaliteit onder een denkbeeldige grens komen, kan gekozen worden voor euthanasie. Nadat de beslissing definitief genomen is en het moment ingepland, zal uw dier in fases rustig ingeslapen worden. Uw dier krijgt eerst een afgestemd narcosemiddel toegediend,
waarna hij of zij rustig in slaap valt en niets meer mee krijgt. Zodra uw dier weggezakt is en u de tijd heeft gekregen afscheid te nemen, wordt het laatste middel toegediend. Hiervan zakken rustig de ademhaling en hartslag weg zonder dat ze iets meekrijgen of voelen.
U heeft de vrije keuze of u er gedurende de gehele euthanasie bij wilt zijn, alleen wilt blijven tot hij of zij slaapt of er liever niet bij aanwezig wilt blijven. Het is belangrijk dat u en eventuele gezinsleden doen wat in deze moeilijke situatie best voelt. Twijfelt u hier nog over, geef dit dan aan bij de dierenarts, we kunnen u dan hopelijk begeleiden in het maken van de beste keuze.
Het is gebeurd, en nu? Misschien heeft u al nagedacht wat er zou gebeuren na dit moment, misschien ook nog helemaal niet. Er zal u gevraagd worden wat u het liefst zou willen met uw dier. U heeft meerdere opties om uit te kiezen.
U kunt ervoor kiezen om uw dier te begraven. Dit kan op eigen grond (rekening houdend met de gemeentelijke regels) of op een specifieke dierenbegraafplaats.
Crematie van uw dier is een mogelijkheid. U kunt uw dier individueel laten cremeren, waarbij het mogelijk is om de as o.a. in een urn, sieraad of gedenkstuk mee naar huis te krijgen of de as te bestrooien op een gewenste locatie. Of u kunt uw dier in groepsverband laten cremeren, waarbij enkele dieren samen gecremeerd worden.
Tegenwoordig is het ook mogelijk om uw dier te laten resomeren, ook wel watercrematie genoemd. Via deze methode heeft u ook de keuze tussen individueel en in groepsverband en kunt u bij de individuele “crematie” ook kiezen voor een urn, sieraad of gedenkstuk met het overgebleven fijne poeder.
Als u voor crematie of resomeren kiest, kunt u uw dier bij ons op laten halen, zelf brengen naar het crematorium of het crematorium uw dier aan huis op laten halen. Wij kunnen dit regelen met het betreffende crematorium, of u kunt zelf contact opnemen met hen.
Tot slot kunt u ervoor kiezen om uw dier achter te laten of zelf naar de gemeentewerf te brengen. Het overleden dier zal dan opgehaald worden en anoniem verwerkt worden.
Indien u er nog niet uit bent wat u het liefst zou willen, kunnen we u meer informatie bieden over bovenstaande opties.
We zullen er alles aan doen om het hele proces zowel voor u, als voor uw dier zo gemoedelijk en sereen mogelijk te laten verlopen. Als u het idee heeft dat het gemoedelijker zal verlopen in de thuisomgeving, dan kunt u vragen of een thuisvisite mogelijk is, mits de situatie van het dier en de praktijksituatie dit toelaten. Voor meer informatie zie hieronder, bij het kopje “thuisvisites”. Houdt u er wel rekening mee dat de dierenarts uw dier achteraf niet mee kan nemen naar de praktijk. U kunt uw dier wel zelf brengen naar de praktijk, het crematorium of de gemeentewerf of u kunt uw dier thuis op laten halen door het crematorium.

Thuisvisites

behandelingen_01

We doen er alles aan om het voor u en uw huisdier bij ons op de praktijk zo aangenaam mogelijk te maken. Daarnaast hebben we op de praktijk de geschikte ruimtes en apparatuur om uw huisdier van de nodige zorg te voorzien. Soms is het echter niet mogelijk om met uw dier naar de praktijk te komen, of is uw dier thuis in een prettigere omgeving. U kunt dan aanvragen of een thuisvisite mogelijk is, waarbij de dierenarts bij u aan huis komt voor de behandeling van uw dier(en). Met name voor het afscheid nemen van huisdieren wordt nog wel eens voor een thuisvisite gekozen. U kunt telefonisch met ons overleggen of een thuisvisite in uw geval mogelijk is. Houdt u er rekening mee dat in sommige gevallen een behandeling op de praktijk geprefereerd wordt, of een behandeling aan huis helemaal geen optie is. Bijvoorbeeld als er (uitgebreidere) onderzoeken plaats moeten vinden, het dier narcose nodig heeft voor de behandeling, of er geen veilige/werkbare situatie gecreëerd kan worden (het dier verstopt zich achter een grote kast of is erg agressief). Daarnaast is het van belang dat we gezond en ergonomisch kunnen werken. We vragen hierbij een hygiënische omgeving, waar niet gerookt wordt en een ruimte beschikbaar is waar het dier behandeld kan worden (o.a. voldoende verlichting, een tafel waar kleine dieren op gezet kunnen worden). Voor een thuisvisite betaalt u een toeslag op de behandeling.

WAAR ZIJN WIJ GEVESTIGD?

Locatie

Onze praktijk is gevestigd in de Hoogstraat 30, 5271 SW Sint Michielsgestel, Nederland

Houdt u er rekening mee dat uw navigatie u naar het juiste adres stuurt (en niet naar Berlicum of de verlengde Hoogstraat).
U kunt gratis parkeren direct voor het pand, op de parkeerplaats van de Praxis of aan de Venkant.